Sjoel buiten
100 Jaar Joods Bussum

 

Joodse Gemeente
Bussum

Adres synagoge:
Kromme Englaan 1A
1404 BV Bussum

Contact:
info@
100jaarjoodsbussum.nl

 

 

 


Archieven

In de kasten van de NIG Bussum liggen honderden mappen, dozen en dossiers met vergadernotulen, rekeningen, persoonlijke brieven, foto’s, trouw- en overlijdensregisters vanaf 1917, en soms nog oudere documenten. Een indrukwekkende hoeveelheid materie die een prachtig tijdsbeeld geeft van de verschillende fases van de bestaansgeschiedenis van joods Bussum. Na de expositie zullen ze ondergebracht gaan worden in het Stads- en Streekarchief, dat zich in Naarden bevindt.

Op de expositie zijn de belangrijkste stukken te zien en te lezen, maar om een gedetailleerder beeld te geven, hebben we hier een groter aantal documenten weergegeven. Ze zijn ondergebracht in de categorieën Trouwregister, Onderduikerskrant Hasjalsjéeleth (editie 1, editie 2, editie 3, bevrijdingseditie), en het Herinneringsboek (met namen van omgekomenen in de Tweede Wereldoorlog in Naarden, Bussum, Huizen, Blaricum, Weesp en Laren).

Als u informatie zou willen krijgen over een familielid of bekende, kunt u hiervoor een verzoek indienen per e-mail. Wij sturen u dan een kopie van het gewenste document op (als dit in het archief te vinden is), tegen een kleine vergoeding.

  Voorpagina trouwregister NIG Bussum sinds 1917 en de 1e linker- en rechterpagina. Veel stellen zijn nog geboren in Amsterdam, later Bussum.

 

  Herinneringssteen aan de in 1940-45 vermoorde joodse inwoners in Bussum: “Ter herinnering aan onze broeders en zusters die gedood werden door onze vijand in de jaren ’40-’45. Met hun dood droegen zij ons op om altijd te kiezen voor het leven”.   Eeuwig licht    

 De lijst met namen van de omgebrachte leden van de Joodse gemeente Bussum is waarschijnlijk niet compleet. Mocht u nog namen weten die niet op de lijst voorkomen, laat u ons dit dan weten.